Medical News Hungary

Folytatódik az Országos egészségvédelmi szűrőprogram

orvosi táska2013-ban is folytatódik Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, 45 szakmai szervezet összefogásával Európai Uniós irányelvek alapján.

Az Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program (European National Helathcare Program) és a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által koordinált a szív- és érrendszeri betegségek, megelőzésének és gyógyításának Nemzeti Programjával konszenzusos együttműködésével valósul meg a programsorozat. A Program eddig 528 helyszínen 1 597 163 vizsgálatot végzett és több mint 132 964 látogatót fogadott.

A magyar lakosság átlag életkora elmarad az Európai Uniós átlagtól, hogy a magyar társadalom létszáma 10 millió fő alá csökkenhet, az Európai Unióban Magyarország vezető több népegészségügyet érintő megbetegedésben. Ezek a riasztó tények is igazolják a Magyarország átfogó egészségügyi szűrőprogramja elnevezésű, nagyszabású, tíz évre tervezett projektét.

szűrőprogram

Az Európai Unió tagállamai összehangolt, hatékony stratégiák és cselekvési tervek mentén lépnek fel a népegészségügyi kihívások kezelése, a betegségek megelőzése és legyőzése érdekében. Miközben ugyanis minden tagállam rendelkezik népegészségügyi programmal, a krónikus betegségek magas előfordulási aránya továbbra is jelentős problémát jelent, és tetemes egészségügyi kiadásokat eredményez Európa-szerte.

Ezen belül a közép- és kelet-európai EU tagállamok egészségügyi mutatói alulmúlják a többi tagállamét. A legnagyobb terhet a nem fertőző betegségek, köztük elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos és a krónikus légzőszervi megbetegedések, az elhízás és a 2. típusú diabétesz jelentik.

szűrőkamion

E betegségek minden korosztályt érintenek, éves szinten a halálozások 60%-áért tehetőek felelőssé. Kialakulásukhoz jelentősen hozzájárulnak, ezért kiemelt figyelmet érdemelnek az életmóddal összefüggő tényezők, mint a nem megfelelő táplálkozás, az alacsony fizikai aktivitás, valamint az aktív és passzív dohányzás.

A program célja, hogy felhívja a figyelmet az azonnali cselekvés, beavatkozás szükségességére ezeken a területeken, és támogassa a tagállamokat népegészségügyi stratégiáik, cselekvési terveik korszerűsítésében és végrehajtásában.

[note color=” #6495ED”]

Az országos egészségvédelmi szűrőprogramnak 2013-tól a Benyovszky Orvosi Központ szakmai, a  napidoktor.hu pedig médiatámogató partnere. [/note]

Megosztás

Hogyan zajlik a kardiológiai vizsgálat?

Következő »

Mik az aranyérbetegség jellegzetes tünetei?

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  6 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  6 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés