Pozitív hatással lehet az egészségünkre a nassolás, természetesen akkor, hogy ha azt mértékletesen tesszük. Az őszi-téli hónapokban népszerű magvak és aszalt gyümölcsök kapcsán újabb és újabb kutatási eredmények igazolják: egy kis kényeztetés nem csak a léleknek tesz jót.
A késő őszi, téli szezon legkedveltebb snackjei az olajos magvak és az aszalt gyümölcsök, vagy ezek együttes mixei. Nem véletlenül, hiszena nyári és kora őszi vitaminraktáraink ilyenkor már lassan kiürülnek, és szervezetünknek szüksége van az utánpótlásra, erre kiválóan alkalmasak a szárított gyümölcsök. Az olajos magvak, mint például a mandula vagy mogyoró fogyasztása pedig Omega 3-zsírsav tartalmuk mellett magas ásványi anyag tartalmuk miatt is ajánlottak.
Szívbarát magvak
Az olajos magvak gyakori fogyasztása egyes kutatások[1] szerint 30 százalékkal is csökkentheti a szív-és érrendszeri betegségek előfordulását, így például a vérrögök kialakulását is, csökkenthetik a koleszterin szintünket,emellett ereink állapotát javíthatják. Mindez a magas folsav és alacsony telített zsírsav tartalmuknak köszönhető. A mandula például a bőrünknek is jót tesz, hiszen sok E-vitamint tartalmaz, ami nem mellesleg az idegrendszerünk, agyunk számára is jótékony hatású.
Alternatív édesség
Magyarországon a lakosság döntő többségének étrendje rosthiányos, amely az aszalt gyümölcsökkel könnyen egyensúlyba hozható. A szárított gyümölcsök vitamintartalmáról sem szabad elfelejtkeznünk, ezért bármikor fogyaszthatjuk őket, kálium, magnézium, cink és mangán tartalmuk is rendkívül magas. Jó hír, hogy a szárított gyümölcsök természetes cukortartalmukat is megőrzik, így desszert helyett is bármikor csipegethetünk belőlük.
Édeset sóssal?
Nem ördögtől való gondolat, hiszen a süteményekbe is teszünk egy csipetnyi sót, hogy az ízek intenzívebbek legyenek. Ha sós és édes snacket eszünk egyszerre, akkor a pillanatnyi éhségünket csillapítjuk az édes ízekkel, a keményítőben gazdagabb sós darabokat viszont lassabban emésztjük, így hosszabb időre eltelítenek minket. „Szervezetünk akkor működik jól, ha a tápanyagbóloptimális a beviteli arány, ezért fontos a változatos táplálkozás. Szénhidrátbevitelnél a legjobb, ha legfeljebb 1/3 cukorszerű és legalább 2/3 komplex szénhidrátotfogyasztunk, ezek az arányok az olajos magvas és aszalt gyümölcsös snackek mixeiben megtalálhatóak. Tehát a csokoládés áfonya (és egyéb hasonlóan komplex termékek) fogyasztása táplálkozás-élettani szempontból semmiképpen nem kifogásolható” – foglalja össze a tudnivalókat Szabó S. András, egyetemi tanár, az Élelmiszerfizika Közhasznú Alapítványának kuratóriumi elnöke.
[1]International Nut and Dried Fruit Council – Primary prevention of cardiovascular disease with Mediterranean diet
Sportoláshoz:
Az aszalt gyümölcs és olajos magvak tartalmazó mixekből napi 20-50 gramm fogyasztása ajánlott:
- sportolásnál az aszalt gyümölcsök gyorsan energiává alakulnak, a magvak pedig fontos fehérjékkel támogatják a szervezetet
- az állóképességet növelő és a dinamikus sportágaknál is fontos a cukorszerű és a komplex szénhidrátok megfelelő arányban történő bevitele
- Az olajos magvak E-vitamin tartalma segít megelőzni az izomgörcsöket és a fáradtságérzetet is csökkentheti
- tízóraira is bátran szemezgessünk, hiszen agyunkat, koncentrációnkat is serkentheti pár finom falat