Medical News Hungary

 • Megtekintések: 1287

A gyerek szíve is félredobban

A szív- és érrendszeri megbetegedések a magyar lakosság közel felét érintik. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy kizárólag a felnőttek szenvedhetnek különböző szívbetegségekben.

A gyermekek körülbelül 0,8 %-a – azaz ezer gyermekből nyolc – érintett valamilyen veleszületett szív- és érrendszeri betegségben, és nagyon gyakoriak a szerzett szívbetegségek is.

Ha azonban időben észrevesszük az árulkodó tüneteket, számos gyermekkori szívprobléma kezelhető. A betegségek tüneteiről, kezeléséről Dr. Ladányi Anikót, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermek Kardiológiai Osztályának szakorvosát kérdeztük.

baba_kardiológia

A gyermekkori szívbetegségek veleszületettek és szerzettek lehetnek. Az előbbi szívhibák előfordulásának aránya 0,8 %, amely azt jelenti, hogy ezer megszületett gyermekből nyolc fejlődési rendellenességgel látja meg a napvilágot. A gyermekek körében a veleszületett betegségek mellett szerzettek is előfordulnak. Így például gyulladásos betegségek, szívritmuszavarok, szívizombetegségek. A leggyakoribb a szívritmuszavar, mely a gyermek kardiológia esetek 10 %-át teszi ki, és melyet bár sok esetben kinőnek a gyerekek, ajánlatos minden esetben orvoshoz fordulni, ha ennek jeleit érzékeljük.

„A veleszületett szívrendellenességek nagy része enyhe, ami spontán vagy gyógyszeres kezelés mellett gyógyul, ugyanakkor lehetnek igen súlyos, ijesztő tünetekkel jelentkező az élet első napjaiban sürgős szívműtétet vagy szívkatéteres beavatkozást igénylő állapotok is. Ezeken túl már fiatal gyermekkorban is igen gyakoriak az elhízás és a túlsúly miatti kardiovasculáris kockázati tényezők. Ez utóbbi elkerülése, megelőzése miatt rendkívül fontos, hogy a gyermekek egészségesen táplálkozzanak és rendszeresen sportoljanak” – mondta dr. Ladányi Anikó.

Emellett egyre több gyermek szenved a magas vérnyomástól is, melyet joggal hívnak „néma gyilkosnak”, hiszen sok esetben halálos kimenetelű betegségek forrása is lehet. Ennek a betegségnek egyrészt nem minden esetben vannak tünetei, másrészt a gyermekek körében megnehezíti a pontos diagnosztizálást az a speciális helyzet, hogy a vérnyomásértékek életkor, testtömeg, testmagasság szerint különbözőek.

Azaz egy 2 év körüli gyermek vérnyomása 95/55 Hgmm átlagosan, míg egy 12 éves esetében a normál érték 115/70 Hgmm. A nem kezelt magas vérnyomás gyakran előzménye valamilyen szív- és érrendszeri problémának.

„A súlyosabb szívhibák már a születést megelőző vizsgálatokkor, illetve rögtön a születés után diagnosztizálhatók. Van azonban sok egyéb olyan szívbetegség is, ami sokáig rejtve maradhat, s csak véletlenül, egy rutin vizsgálat közben vagy sportorvosi szűrésnél derül rá fény. Sajnos a késői diagnózis azt is jelenti, hogy a gyógyítás, illetve szükség esetén a műtét is lényegesen később történik meg, mint ahogy az az adott esetben optimális lenne. Ilyen esetekben sokkal nagyobb az esélye a különböző későbbi szövődményeknek, melyek közül csak egy a ritmuszavar” – fogalmaz dr. Ladányi Anikó.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a gyermekek pszichés fejlődésében is törést okozhat egy későn felfedezett betegség. Ez különösen sportolók esetében kiemelten súlyos, hiszen ők ebben az esetben a korábbi megterhelést nem folytathatják.

gyermek_vizsgálat

Bármelyik betegségről legyen is szó, a diagnózist követően fontos, hogy a kis beteg megfelelő gondozásban részesüljön. A minél eredményesebb gyógyítás érdekében időben kell felismerni a betegséget, s elkezdeni a megfelelő terápiát.

A leggyakoribb korai szimptómák: a csecsemő súlygyarapodása megáll, a súlya stagnál vagy csökken. Étvágytalanság, fáradékonyság, illetve az úgynevezett cyanosis, a gyermek bizonyos testrészeinek – ajak, körömágy – kékesszürke elszíneződése, ami súlyos szívproblémára utalhat. Ugyancsak árulkodó tünet, ha fokozódik a gyermek légzésszáma, szaporább a pulzusa, illetve – ezt már orvos tudja csak megállapítani – pulzus – és vérnyomáseltérés van a felső és az alsó végtagok között.

A veszélyeztetettek közé tartoznak

– a kis súlyú koraszülöttek

– azok, akiknek a családjában előfordult szívbetegség

– az elhízott, túlsúlyos gyermek

– azok, akik komplex genetikai rendellenességgel, kromoszóma eltéréssel születettek, akik körében több szívhiba fordul elő (Down-kórosok között gyakori szívhiba például a pitvar-kamrai sövényhiány)

– akik Di-George, Turner, Williams, Marfan és Noonan szindrómában szenvednek.

Ahhoz, hogy időben érzékelhető legyen a probléma, elhanyagolhatatlan a szűrés. Fontos elvégezni ezeket:

újszülött korban: pulzustapintás és vérnyomásmérés a felső és alsó végtagokon is

– óvodában

– iskolakezdés előtt

– intenzíven sportolóknál

– szívbetegségre utaló bármilyen tünet esetén

– ha a családban több családtagnál is ismert szívbetegség vagy ritmuszavar

(Forrás: napidoktor.hu)

Megosztás

6 fontos kérdés a trombózisról

Következő »

Adventi Ünnep a Bazilikánál

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  7 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés