Medical News Hungary

Újabb 9 ezer milliárd forintra lehet pályázni!

Az Európai Bizottság 2017. október 27-én nyilvánosságra hozott közleménye szerint a következő három évben a Bizottság arra törekszik, hogy kutatási célú forrásai erőteljesebb tudományos, gazdasági, társadalmi hatást fejtsenek ki, ezenfelül a Horizont 2020 keretprogram az áttörést jelentő, piacképes és új piacokat eredményező innovációk előmozdítását helyezi előtérbe.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a – közvetlenül Brüsszelből pályázható – Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogram felhívásaiban a következő három évben (2018-2020) rendelkezésre álló 30 milliárd eurót kevesebb, de célzottabb, társadalmilag nagyobb hatásfokú tudományos és innovációs területekre kívánja fordítani az Európai Bizottság.

A főbb kiemelt területek (a Bizottság politikai prioritásait közvetlenül előmozdítva) a következők:

 • Alacsony szén-dioxid-kibocsátás és alkalmazkodás az éghajlatváltozás hatásaihoz: 3,3 milliárd EUR.
 • Körforgásos gazdaság: 1 milliárd EUR.
 • Az európai ipar és szolgáltatások digitalizálása és átalakítása: 1,7 milliárd EUR.
 • Biztonsági unió: 1 milliárd EUR.
 • Migráció: 200 millió EUR.

Az Európai Bizottság 2018 és 2020 között 2,7 milliárd eurót tervez fordítani a „Horizont 2020” programból a magas kockázattal járó, azonban magas megtérülést is ígérő innováció támogatására.

A kis- és középvállalkozásokat a működő innovatív ötlettől egészen a piacra vitelig támogató „KKV eszköz pályázat”, mintegy 1,6 milliárd euró keretösszeggel, is az Európai Innovációs Tanács gondozásában jelenik meg a jövőben. Ennek a felhívásnak keretében eddig több, mint 20 millió eurót (mintegy 6,3 milliárd forintot) nyertek el a magyar kis- és középvállalkozások, és a pályázat második szakaszában az EU 13 országok közül az első hellyel büszkélkedhetünk, megelőzve néhány EU 15-ös országot is (Ausztria, Belgium, Görögország, Luxemburg).

A Horizont 2020 program továbbra is kiemelten támogatja a felfedező kutatást, amely bizonyos kutatási területeken szintén Magyarország egyik erőssége. Az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatainak eddigi eredményei szerint hazánk jelenleg első az EU 13 országok között, mintegy 24 nyertes pályázattal, és 37,7 millió euró támogatási összeggel. Az Európai Kutatási Tanács (ERC) augusztusban jóváhagyott 2018-as munkaprogramja lehetőséget biztosít arra, hogy az élvonalbeli kutatók közel 1,86 milliárd euró támogatáshoz jussanak. A kutatói pálya különböző szakaszait támogató Marie Skłodowska-Curie program finanszírozása a 2018–2020-as időszakban 2,9 milliárd euróval nő.

A „Horizont 2020 Kiválóság terjesztése” alprogram keretében a 2018 és 2020 közötti időszakra 460 millió eurót különítenek el arra, hogy támogassák azokat a tagállamokat – többek között hazánkat – és azokat a társult országokat, amelyek fontos eredményeik ellenére még nem aknázzák ki teljes körűen a program nyújtotta lehetőségeket. Magyarország e program Teaming alprogramjában kiemelkedően szerepelt a megelőző időszakban: a Teaming 2. fázisában a 10 nyertes projektből kettő magyar, amely egyedülálló siker.

Jelentős költségvetése lesz a tiszta energiákat előmozdító projekteknek, mintegy 2,2 milliárd euró összegben a következő területeken: megújuló energiaforrások, energiahatékony épületek, elektromos közlekedés és energiatárolás, ideértve az elektromos akkumulátorok következő generációjának európai kifejlesztéséhez és gyártásához nyújtandó 200 millió euró összegű támogatást. A Horizont 2020 következő időszakának újdonsága még a kísérleti jelleggel bevezetendő egyösszegű támogatás, amely egy újszerű és egyszerűsített pénzügyi támogatási forma. Két felhívás kapcsán pályázhatnak konzorciumok az új típusú támogatási formára az egészségügy és az innovatív gyártás területén.

A magyar szereplők Horizont 2020 programban történő eredményes pályázását segíti a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Nemzeti Kapcsolattartói Hálózata (National Contact Points, NCP). Az NCP-k fő feladata hogy a Horizont 2020 egyes alprogramjaihoz kapcsolódva magas színvonalú, professzionális és ingyenesen elérhető támogatást nyújtsanak a potenciális pályázók részére a következő tevékenységeken keresztül: információterjesztés, pályázati tanácsadás, projektpartner keresésben, szerződéskötésben és projektmenedzsmentben való közreműködés.

A 2018-2020-as munkaprogram új pályázati felhívásairól az NKFI Hivatal információs rendezvényeken tájékoztatja a pályázni kívánókat, ezek részletei a Hivatal Horizont 2020 rendezvényeinek naptárjában olvashatók.

Az új munkaprogramok elérhetősége, valamint további információk:

Forrás: medicalonline.hu, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Megosztás

Nyereményjáték – Szekeres Adrien koncertbelépőért

Következő »

A szegedi orvoskar is javasolhat jelöltet a Nobel-díjra

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − kettő =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  6 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  6 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés