Medical News Hungary

Omega-3 – Kapszulába zárt erő, csak tiszta forrásból

omega-3A közelmúltban közzétett nemzetközi tudományos vizsgálat minden korábbinál nagyobb minta alapján erősítette meg: a halfogyasztás és az omega-3 zsírsav fogyasztása során a rákos megbetegedések, azon belül is a mellrák előfordulásának gyakoriságát érintően erősen függ a bevitt zsírsav mennyiségétől.

Az egyik legfontosabb zsírsav az omega-3. Rendszeres bevitelével egészségesebbnek mondhatjuk magunkat. Ezt a zsírt csupán táplálkozásunk során juttathatjuk be, szervezetünk nem tudja előállítani.

A főként a tengeri halak húsában található anyag jelentőségét a 70-es években fedezték fel. Kutatók megfigyelték, hogy az eszkimóknál sokkal kisebb a szív- és keringési betegségekből eredő halálozási arány annak ellenére, hogy rendkívül zsírosan táplálkoznak, például fókazsírt.  Kiderült: szervezetük nagy mennyiségben tartalmaz tengeri halakból származó omega-3 zsírsavat.

A világ egyik legrangosabb orvosi folyóiratában, a British Medical Journal-ban a közelmúltban közzétett adatok szerint, a minden korábbinál nagyobb mintaszámra kiterjesztett vizsgálat eredménye: azok, akik a legtöbb omega-3 halolajat fogyasztották, 14 %-kal alacsonyabb rizikóval betegedtek meg mellrákban, mint akiknél alacsony volt ez a zsírbevitel.  A 900 000 (!) mintaszámra – közöttük 21 000 mellrákos betegre – kiterjedő vizsgálat azt is megállapította, hogy 5 %-kal csökkent a mellrák előfordulásának a gyakorisága azoknál, akiknél az omega-3 zsírsav bevitelt napi 100 mg-ra növelték.

Figyelemre méltó, hogy Amerikában és Európa több országában nem a halfogyasztás, hanem a tiszta halolaj fogyasztásának emelkedése áll az eredmények között. Ugyanis az elmúlt évtizedekben a nemzetközi környezetvédelmi és élelmiszer-higiéniai lobbi tevékenységének tudható be, hogy egyre szélesebb körben hívják fel a figyelmet a halak húsának szerves kötésű nehézfémekkel és peszticidekkel való szennyezettségre. Így hát a valóban patika tisztaságú kapszuláknak is jelentős szerepük van az eredményekben.

omega-3

Európában a magyar lakosság halfogyasztása a legalacsonyabb. Miközben a portugálok 55 kg-ot, a magyarok évi 4-4,5 kg-ot fogyasztanak lakosonként. Főként a folyami halakat szeretjük, amelyeknek omega-3 zsírsav tartalma jelentősen elmarad a tengeri halakétól. Pedig az omega-3-zsírsavak végső formájukban az olajos halakban – lazacban, makrélában, szardíniában – fordulnak elő nagy mennyiségben.

Az omega-3 testünk olyan fontos építőköve, mint a vitaminok. „Az omega-3 segít az agyvérzés, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében – hangsúlyozza dr. Váradi András belgyógyász, kardiológus, a Benyovszky Orvosi Központ főorvosa. Miután csökkenti a trigliceridek – amely az érelmeszesedés fő okozója – szintjét is, így védi az érfalakat, rugalmassá is teszi azokat. Ugyanakkor gátolja a vérrögképződést, megfelelő szinten tartja a vérzsírokat, és szabályozza a vérnyomást, valamint csökkenti a hirtelen szívhalál kockázatát is.”

A világszerte kiemelkedően növekvő rosszindulatú daganatos betegségek az idősek számának növekedésével, a nagyfokú környezetszennyeződéssel és a mozgásszegény életmóddal illetve a helytelen táplálkozással hozhatók összefüggésbe.

Mozogjunk többet és fogyasszunk még több tengeri halat. Ennek hiányában ellenőrzött kapszulát, amelyben az omega-3 nemcsak a rák kifejlődését akadályozza, hanem részt vesz számos génregulációs folyamatban, új sejtek képződésében, új vérerek kialakulásában, amelyek csökkentik az ösztrogén-hormon érzékeny mellrák kialakulását is.

Forrás: napidoktor.hu

Megosztás

A bornak is kell cégér…különösen, ha az egészségről szól

Következő »

Génelemzés – Kódolt egészség

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  2 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  3 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés