Medical News Hungary

A depresszió testi tünetei

A kamaszkorban előforduló depressziós zavar a leggyakoribb betegség az utóbbi évtizedben a 10-18 éves korosztály körében.

A legtöbb ember felismeri a jeleit, de nem tudhatja mindenki, hogy a depresszió nemcsak lelki, de testi tüneteket is okozhat. Valójában, sok ember a depresszió miatt érez fájdalmat vagy egyéb testi tünetek jelennek meg nála.

A depresszió tünetei lehetnek:

Fejfájás

Ez általában kéz a kézben jár a depresszióval. Ha már volt migrénes fejfájásod, az idővel rosszabbodhat, főleg ha éppen lehangolt vagy.

Izom- és ízületi fájdalom

A depresszió bármilyen krónikus fájdalmat súlyosbíthat. A krónikus fáradtság tünetei többek között az izom- és ízületi fájdalom, a fáradékonyság, a zaj- és fényérzékenység.

Mellkasi fájdalom

Ez komoly szívprobléma egyik jele is lehet. A mellkasi fájdalom szintén kapcsolatba hozható a depresszióval.

Emésztési problémák

Lehet az egyik tünet, hogy émelygő érzést tapasztalsz magadnál. Előfordulhat, hogy a depressziót hasmenés vagy krónikus székrekedés kíséri.

Kimerültség és fáradtság

Nem számít, hogy mennyit alszol, még mindig fáradtnak és kifacsartnak érezheted magad. Reggel kikelni az ágyból lehetetlen feladatnak tűnik. Ám ez a jelenség sok más betegség kísérő tünete is lehet. Ilyenkor a legjobb, ha alaposan kivizsgáltatjuk magunkat.

Alvási problémák

Sok ember a depresszió miatt rosszul alszik, ezért felborul a biológiai egyensúlya. Van, aki túl korán kel fel, vagy éjjel nem tud elaludni. Mások pedig sokkal többet alszanak, mint ami normálisnak számít.

Étvágyban vagy súlyban bekövetkező változás

Néhány ember a depresszióval elveszíti az étvágyát és krónikusan lefogy. Mások azt veszik észre, hogy bizonyos ételek, például a szénhidrátok után vágyakoznak, és ettől néhány kilót felszedhetnek.

Mivel a depresszió sokszor elsősorban csak testi tüneteket okoz, vagy éppen a beteg csak ezeket említi meg orvosának, ezért nem egyszer nem is lehet felismerni és emiatt kezelni sem a betegséget. Sok levert, lehangolt ember szinte soha nem kap segítséget. Ezek a pszichikai tünetek nem mindig csak a “fejedben léteznek”.

A depresszió okozhat testi elváltozásokat. Például lelassíthatja az emésztésedet, ami gyomorproblémával végződhet. A betegség hosszú távú fennállása testi panaszokhoz vagy akár belgyógyászati betegségek kialakulásához vezethet.

A depressziót és a testi betegséget egyaránt kezelni kell. Figyelembe kell venni azt, hogy a felírt gyógyszerek ne lépjenek egymással kölcsönhatásba és ne okozzanak olyan mellékhatást, amelyek fokozhatják a betegek egyébként is jelentős hangulati labilitását, rossz közérzetét. A depresszió kezelésének módszere legtöbb esetben a terápia.

Megosztás

A férfi mellrák rizikófaktorai

Következő »

Újdonság az otthoni patikákban

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  4 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  4 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés