Medical News Hungary

  • Megtekintések: 1229

Érik a ropogós…

A legújabb nemesítésű meggy, és cseresznye fajtajelölteket mutatta be a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. az idei cseresznye- és meggytanácskozáson. A gyümölcsök nagy sikert aratnak itthon és külföldön egyaránt, az MKSZN szakértője Chilének is segít az ottani nemesítés megszervezésében.

Hazánkban a cseresznye az egyik legrégebben termesztett gyümölcs. A meggy Észak- Indiától a Balkánig őshonos. A természetgyógyászok úgy tartják, hogy tisztítják a szervezetet, méreganyagokat és folyadékot távolítanak el a szervezetből, enyhe hashajtóhatásuk van, napi 200- 250 g friss cseresznye, vagy meggy elfogyasztása csökkenti a vér húgysavszintjét.

A cseresznye fogyasztása vitamin- (A, B és C) és ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor) tartalma miatt előnyös. Magas rosttartalma elősegíti az emésztést. Piros héja és húsa antociánban gazdag, tehát kiváló antioxidáns. Anyagcserét serkentő hatása révén segíti az ízületekben esetlegesen lerakódott húgykősav eltávolítását, és tisztítja a bőrt.

Meggy (2)A meggy vitamin- és ásványi anyag összetétele hasonló a cseresznyééhez, azonban majdnem tízszer annyi A-vitamint és jóval több szerves savat tartalmaz. A meggy B-vitamin gazdagsága is említésre méltó. Elősegíti az emésztést, a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását. Serkentőleg hat idegeink működésére. Ásványi anyagai közül kiemelendő vas-, kalcium-, kálium- és magnéziumtartalma. Szerves savai segítenek az erek tisztításában, serkentik a veseműködést, az anyagcserét, és elősegítik a vitaminok felszívódását, de kitűnő vízhajtó is. A-vitamin tartalmánál fogva megtisztítja légzőszerveink nyálkahártyáját, erősíti szervezetünk természetes védekező rendszerét. A- és C-vitamin, valamint antocián- és bioflavontartalma kiváló antioxidánssá teszi a meggyet. A meggyszárból fogyasztó hatású teát készítenek, amelynek a szívműködésre, a szívizmokra és a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatását egy magyar tudós fedezte fel

Minden eddiginél nagyobb népszerűségben zajlott az idei cseresznye- és meggytanácskozással összekötött fajtabemutató az érdi Elvira Majorban.  A konferencián Apostol János, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) szakértője beszámolt a hazai cseresznye és meggynemesítés legújabb eredményeiről. Előadásban tíz új fajtaelismerésre váró gyümölcsöt ismertetett, amiket a jövőben az MKSZN hozhat forgalomba a hazai és külföldi piacokon. A szakértő hazai munkája mellett hét éve segédkezik a chilei cseresznyenemesítés szervezésében, az ottani keresztezési tervek összeállításában. A dél-amerikai klímában a magyar nemesítésű Alex fajta a legsikeresebb, míg itthon a Magda lett az új favorit, amely zamatos, a leghamarabb érik, és nem reped.

Forrás: MKSZN

Megosztás

Újságírók egészsége 2016

Következő »

Bővülő magánegészségügy

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Interjúk

  • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

    7 év ago

    Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

    Bővebben
  • Program a magyar társadalomért

    7 év ago

    NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

    Bővebben
  • További cikkek

    Keresés

    (Program)Ajánló

    További cikkek

    Keresés