Medical News Hungary

 • Megtekintések: 264

64-en kaptak elismerést a Véradók Napja alkalmából

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat a véradók tiszteletére november 24-én tartotta véradók napi, központi ünnepségét a fővárosban. Az évente megrendezett eseményen sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, véradóbarát munkahelyek és a véradó-mozgalom támogatói részesültek elismerésben. Idén összesen 64-en.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese a véradók közösségét a családokhoz hasonlította, mivel mindkettő kicsi, de meghatározó eleme a társadalomnak. A családok és a véradók is megtestesítik az összetartozást, értéket teremtenek és örökítenek át, valamint éltetik a reményt a megmaradásra, az életben maradásra, fogalmazott.

Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke arról beszélt, hogy az egészségügyet mindig is “divat volt szidni”, és nincs ez másképp manapság sem. Ezért különösen örömteli, hogy a vérellátás sikerágazat. Elmondta, hogy a vérellátó szolgálat munkatársai évente 430-440 egység vért vesznek le, amellyel az orvosok gyógyítanak, de a véradók jelentősen hozzájárulnak az orvostudomány fejlődéséhez is.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat felterjesztése alapján a 19 kiemelkedő véradásszámot elért véradó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozható Pro Vita díját vehette át Dr. Nagy Sándortól, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettesétől és Dr. Göndöcs Zsigmondtól, a Magyar Vöröskereszt elnökétől. Idén a legmagasabb véradásszámmal egy Nógrád megyei férfi büszkélkedhet, élete során 160 alkalommal nyújtotta segítő karját véradásra.

Kiemelkedő önkéntes véradásszervezői munkáért 18 kaptak „Véradó Mozgalomért” Ezüst Emlékérem kitüntetést.

A Véradóbarát Munkahely díjat 18 olyan hazai munkahely érdemelte ki, amelyek rendszeresen teret adnak a munkahelyi véradásoknak és dolgozóikat is arra ösztönzik, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a társadalmi felelősségvállalás ezen formájában. Több vállalat és cég mellett a kecskeméti és az egri törvényszék, Salgótarján önkormányzata, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV), a Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő, valamint a Tamási Rendőrkapitányság.

A díjazott munkahelyek évente többször szerveznek véradást, az azon részt vevő dolgozóknak szabadnapot biztosítanak vagy a városi véradónapokra munkaidőben is elengedik munkatársaikat. Salgótarján például ingyenes parkolást biztosít a több mint százszoros véradóknak a város egész területén.

Három véradásszervezést segítő egészségügyi dolgozó pedig elismerő oklevelet vehetett át.

Az ünnepélyes eseményen elismerésben részesültek azok a cégek is, akik támogatóként részt vettek a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat Nyári feltöltődés? Tölts fel másokat is! Adj vért!” elnevezésű véradókampányában. A véradók megbecsülése és a véradás ügyének támogatása mellett olyan neves márkák köteleződtek el, mint az IBUSZ, a Hotel Bonvino Badacsony, a Laposa Birtok, a Bortársaság, a Budapest Park, a Szekszárdi Borvidék, a Bodri Pincészet, a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, az Oszkár Telekocsi, az UPS és az MVM Atomerőmű. A támogatók közül többen új véradóhelyszínként is részt vesznek kampányban és véradást szerveznek saját dolgozóik és vásárlóik vagy vendégeik körében.

A díjátadón az ünnepélyes hangulatról Zavaros Eszter, a Magyar Állami Operaház művésze gondoskodott, akit Köteles Géza karmester kísért zongorán. (Forrás: MTI, Magyar Vöröskereszt)

Facebook Hozzászólás

Megosztás

Munkáltatói szinten az egészséges életmódra való ösztönzés

Következő »

Engedélyezték az aktív eutanáziát

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

3 + 5 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  1 évvel ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  2 évvel ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés